Soru: Kutsal Kitap doğum kontrolü hakkında ne der? Hristiyanlar doğum kontrolü kullanmalı mıdır?

Yanıt:
Tanrı insana, “verimli olup çoğalma” görevini vermiştir (Yaratılış 1:28). Evlilik, Tanrı tarafından çocuk yapıp çocuk yetiştirmek için sağlam bir ortam olarak tesis edilmişti. Ne yazık ki, günümüzde çocuklar bazen sıkıntı ve rahatsızlık veren bir yük olarak görülür. İnsanların kariyer yollarında ve parasal hedeflerinde engel olarak dururlar ve sosyal hayatlarını mahvederler. Doğum kontrolü kullanımının kökünde sık sık bu tür bir bencillik yatar.

Kutsal Kitap, bazı doğum kontrolü kullanımlarının ardındaki ben-merkezciğe tezat olarak, çocukları Tanrı’dan birer armağan olarak sunar (Yaratılış 4:1; Yaratılış 33:5). Çocuklar Rab’bin verdiği bir armağandır (Mezmur 127:3-5). Çocuklar Tanrı’dan bir kutsanmadır (Luka 1:42). Torunlar yaşlıların tacıdır (Süleyman’ın Özdeyişleri 17:6). Tanrı kısır kadınları çocuklarla bereketler (Mezmur 113:9; Yaratılış 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; 1 Samuel 1:6-8; Luka 1:7, 24-25). Çocukları Tanrı ana rahminde oluşturur (Mezmur 139:13-16). Tanrı çocukları, onlar daha doğmadan önce tanır (Yeremya 1:5; Galatyalılar 1:15).

Kutsal Yazılar’ın, doğum kontrolünü özellikle kınamaya en çok yaklaştığı zaman, Yahuda’nın oğulları Er ve Onan’ın anlatımının yer aldığı Yaratılış 38’ci bölümdür. Er, Tamar adında bir kadınla evlendi ama Er kötü bir insandı ve Rab onu öldürdü. Bunun üzerine Tamar kocasız ve çocuksuz kaldı. Tamar, Yasa’nın Tekrarı 25:5-6’da yer alan erkek kardeşin dul eşiyle evlenme yasasına uygun olarak Er’in kardeşi Onan’la evlendirildi. Onan kendi mirasını, kardeşi için sahip olacağı herhangi bir çocukla paylaşmak istemiyordu, bu yüzden en eski doğum kontrolü yöntemi olan geriye çekilmeyi uyguladı. Yaratılış 38:10 şöyle der: “Bu yaptığı RAB'bin gözünde kötüydü. Bu yüzden RAB onu da öldürdü.” Onan'ın motivasyonu bencildi, Tamar’ı kendi zevki için kullanmış ama yasal görevine göre ölmüş kardeşi için bir mirasçı oluşturmayı ret etmişti. Bu ayet sık sık, Tanrı’nın doğum kontrolünü onaylamadığının kanıtı olarak kullanılır. Ancak, Rab’bin Onan’ı öldürmesine neden olan şey, tam olarak doğum kontrolü değil, hareketinin arkasındaki bencil motivasyondu.

Çocukları, dünyanın bize onları nasıl görmemiz gerektiğini söylediği gibi değil, Tanrı’nın onları gördüğü gibi görmek önemlidir. Bunu söyledikten sonra, Kutsal Kitap’ın doğum kontrolünü yasaklamadığını bildirmemiz gerekmektedir. Doğum kontrolü, tanım olarak, ana rahmine düşmenin tam tersidir. Onun doğru mu, yanlış mı olduğunu belirleyen doğum kontrolü uygulamasının kendisi değildir. Onan’ın örneğinden öğrendiğimiz gibi, doğum kontrolünü doğru ya da yanlış yapan onun ardındaki motivasyondur. Bir karı koca, kendilerine daha çok şey olsun diye doğum kontrolü uyguluyorsa bu yanlış bir şeydir. Bir karı koca, kendileri daha olgun olana ve parasal ve ruhsal bakımdan hazır olana dek doğum kontrolü uyguluyorsa o zaman bir süre doğum kontrolü uygulamak belki de kabul edilir bir şeydir. Yine, her şey motivasyona bağlıdır.

Kutsal Kitap, çocuk sahibi olmayı her zaman iyi bir şey olarak gösterir. Kutsal Kitap, karı kocanın çocuk sahibi olmasını “bekler.” Çocuk sahibi olamamak, Kutsal Kitap’ta her zaman kötü bir şey olarak gösterilir. Kutsal Kitap’ta, hiç çocuk sahibi olmayı istemediğini dile getiren biri yoktur. Aynı zamanda, sınırlı bir dönem için doğum kontrolü kullanmanın kesinlikle yanlış olduğu gibi bir şey Kutsal Kitap’la kanıtlanamaz. Bütün evli çiftler, ne zaman çocuk sahibi olmaya çalışacakları ve kaç çocuk sahibi olmaları konusunda Rab’bin isteğini öğrenmeye çalışmalıdır.